Nedjelja, 21. listopad. 2018.

„VERTIKALA“ vlasti koju je često spominjao Dalibor Milan u kampanji za protekle lokalne izbore u nijednom trenutku nije pokazala svoju svrhu i smisao.

Na što je Dalibor Milan mislio kada se tako čvrsto i uporno pozivao na  vertikalu u preizbornoj kampanji na posljednjim lokalnim izborima? Vjerojatno je na tragu parole „jedan vođa, jedan narod, jedna partija“ mislio  na moć koja pripada tako odabranima i bez koje su mnoga rješenja problema koja je predlagao Most jednostavno bila opstruirana na višim razinama vlasti. Vjerojatno je u kampanji mislio (možda mu je tako nešto i obećano) da će sve probleme biti moguće riješiti jednim pozivom prema županu Dobroslaviću, premijeru Plenkoviću ili nekom od ministara. Vrlo je vjerojatno da je i ogromna većina birača HDZ-a mislila da je famozna „vertikala“ čarobni štapić za rješavanje svih metkovskih problema. Taj dojam im je sigurno u predizbornom vremenu pojačala višednevna nazočnost HDZ-ovih kapitalaca (Plenković, Bačić, Krstičević…) u Metkoviću, pojačanih s PR stručnjacima. No, je li sve baš idealno i kako funkcionira već spomenuta „vertikala“?

Sasvim je moguće da su se glasači HDZ-a iz ulice Stjepana Radića ufali u „VERTIKALU“. Granični prijelaz Metković-Doljani otvoren je prije nekoliko dana praktički u tajnosti. Prijelaz ima svu potrebnu dokumentaciju ishođenu upravo na postulatima „vertikale“ (kume, dogovorili smo se), no zna se da  kroz taj prijelaz ne mogu proći autobusi na kat, da ne odgovara schengenskim standardima  i da će gužve u sljedećoj turističkoj sezoni za građane Metkovića, posebno one u ulici Stjepana Radića, biti nesnosne, pogotovu kada se zna da prijelaz u Gabela Polju više neće biti međunarodni. Apsurd je još veći jer su neki  građani Metkovića puštanjem ovakvog prijelaza u promet postali građanima Nigdjezemske. Most se protivio otvaranju ovakvog prijelaza, ali bez uspjeha jer Most nije na liniji, nije u „vertikali“.

Ugošćujući prije desetak dana Predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović, gradska vlast „zaboravila“ je predsjednici pokazati novi velebni granični prijelaz Metković-Doljani, a isto tako i svojevrsni metkovski „Big brother“u ulici Marka Marulića. Pa zar je moguće da se Predsjednica Republike ne uklapa u „vertikalu“?

Propust gradskih vlasti naknadno je ublažio saborski zastupnik  Nikola Grmoja kojega je zajedno s predstavnicima stanara ulice Stjepana Radića u Zagrebu primila Predsjednica Republike.

Gradonačelnik Milan danas se zahvalio stanovnicima Gabela Polja na iskazanoj potpori i povjerenju koje su mu dali na zadnjim izborima. Očito su vjerovali u „vertikalu“, no danas im je ta „vertikala“ vrata Hrvatske, ako hoćete i EU, zalupila pred nosom jer je granični prijelaz Gabela Polje izgubio  status međunarodnoga. Propusnice, ah te propusnice opet!

Zaklinjući se svojedobno drugu Titu, Zdravko Čolić je zapjevao: „Veselje se širi na sve strane…….“ Kako stvari stoje, veliko „širenje veselja“ stanovnike s obje strane granice zahvatiti će u proljeće i ljeto  2018. Živi bili pa vidjeli!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *