Srijeda, 23. siječanj. 2019.

Ulazi li u novu godinu i gradska Zaklada “Iva Petrušić”?

Humanitarna zaklada “Iva Petrušić” od lipnja 2017. nema upravitelja ni upravni odbor. Ušli smo u novu godinu, pitamo se je li u istu ušla i gradska zaklada ili se polako i u tišini bliži i formalni kraj njezina postojanja?

Podsjećamo da je Gradsko vijeće Grada Metkovića u prosincu 2013. donijelo odluku o osnivanju humanitarne zaklade kojoj je cilj pomagati socijalno ugroženim pojedincima i obiteljima s područja Grada Metkovića. Devet mjeseci kasnije je završen postupak njezina registriranja pri Ministarstvu uprave i Ministarstvu financija. Krajem kolovoza 2014. je počelo njezino aktivno djelovanje. Zaklada je Od tada do lipnja 2017. organizirala ili sudjelovala u mnogim aktivnostima: organiziranje sabirnih i humanitarnih akcija, razmjene školskih udžbenika, trajno zaprimanje i rješavanje zahtjeva za pomoć, sudjelovanje u provedbi projekata u suradnji sa sličnim udrugama i institucijama.

Učinak rada zaklade najbolje je vidljiv po financijskom učinku. U navedenom razdoblju Zaklada je, što posredno što neposredno, kroz projekte, izravne pomoći i donacije osigurala financijsku i materijalnu pomoć u iznosu oko 223 000 kuna koju je dobilo 227 korisnika (pojedinaca i obitelji). U dodjeli pomoći se posebno vodila briga o teško oboljelim osobama i mnogočlanim obiteljima koje žive u materijalno lošim uvjetima.

Upravitelj i članovi Upravnog odbora Zaklade su volonterski i bez ikakve naknade obavljali svoj posao. Upravitelj je zbog nespojivosti obnašanja funkcije gradskog vijećnika i upravitelja gradske zaklade u lipnju 2017. podnio ostavku. Isto je učinila i većina članova Upravnog odbora. O svemu je upoznata aktualna gradska uprava. Od tada do danas se ništa nije napravilo na imenovanju novog upravitelja i članova odbora.

Pitamo se je li to kraj Humanitarne zaklade “Iva Petrušić” i postoji li više potreba za jednim takvim instrumentom u rješavanju financijskih i materijalnih problema socijalno najugroženijih građana našega grada i prigradskih naselja?

likemetkovic.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *