Nedjelja, 9. prosinac. 2018.

U Pločama se gradi novi Šentilj, ‘težak’ 80 milijuna kuna

Nakon što je srušen stari ulaz u luku Ploče, tzv. Šentilj, u tijeku je izgradnja novoga “Šentilja”, u sklopu oko 80 milijuna kuna vrijednoga projekta ulaznoga lučkog kompleksa, koji gradi Poslovna udruga tvrtki “Mucić”, “Viadukt” i “GK grupa”, nakon što je na međunarodnom natječaju dostavila bolju ponudu od “Strabaga”.

Ulazni lučki kompleks gradi se prema projektu IGH Split i obuhvaća izgradnju poslovne zgrade, četiri tisuće “kvadrata” korisnoga prostora, te vanjskog i unutrašnjeg parkirališta za automobile i teretna vozila.

Ukupno područje zahvata je oko 50 tisuća metara četvornih. Lučka uprava Ploče počela je s razvojem ovoga projekta 2006. godine, pri čemu je kontaktirala potencijalne korisnike (špeditere, agente i sl.), kako bi se utvrdili interesi korištenja prostora. U novoj zgradi predviđeno je oko 500 kvadrata prostora za carinske službe i oko sto kvadrata za graničnu policiju.

Zgrada je zamišljena kao terminal koji će, osim uredskih prostora, sadržavati i određene javne sadržaje, poput prostora za odmor i sanitarnog prostora za vozače kamiona, banku, restoran i druge slične sadržaje. Realizacija ovoga projekta značajno će pridonijeti podizanju konkurentnosti Luke Ploče na dobrobit lučkih korisnika i dionika lučke zajednice. Lučka uprava je, u cilju realizacije projekta, otkupila dio gradskoga zemljišta, a kada je izgradnja počela, premješteno je oko 200 kontejnera tvrtke “Foltros”.

Financijska sredstva osigurana su iz zajma Svjetske banke i iz državnoga proračuna. Da bi objekt dobio uporabnu dozvolu, bit će potrebno završiti prometnice od čvora Čeveljuša do ulaza u luku i grad, za što je HAC raspisao natječaj.

Ulazni kompleks, zajedno s kontejnerskim terminalom, terminalom za rasute terete i lučkim informacijskim sustavom, dio je projekta integracije trgovine i transporta koji ima za cilj razvijanje trgovine na koridoru Vc. Procijenjeni troškovi projekta su 183,5 milijuna američkih dolara, od kojih IBRD sudjeluje s 142, Vlada RH s 27, a EBRD s 14 milijuna dolara.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr
Tekst: Ante Šunjić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *