Srijeda, 21. studeni. 2018.

U Metkoviću prosvjedovali građani oštećeni s kreditima u francima

Pod sloganom „Stop dužničkom ropstvu“ pedesetak građana Metkovića okupljenih u udrugu Franak prosvjedovalo je protiv tečaja švicarskog franka. Ispred poslovnica banaka zapalili su svijeće upozoravajući tako na bezizlazno stanje u kojem su se našli mimo svoje volje. Svi oni su kredite podizali iz nužde za rješavanje stambenog pitanja. – Nismo išli na zimovanja i ljetovanja niti smo se provodili za taj novac, kazali su.
Jedna od njih je i Ljubica Kežić, majka petero djece treutačno na porodiljnom dopustu. Ni sama ne zna kako vraća ratu kredita, kojim je kupila stan. Kada je podizala kredit 2007 rata joj je bila 2750 kuna da bi joj kasnije skočila na 5300.
Ovo je sramota. Ja sam u francima podignula protuvrijednost 73 tisuće EUR-a. Otplatila sam 53 tisuće EUR-a a glavnica je danas zbog tečaja narasla na 99 400 EU-a, kazala nam je Ljubica, koja se pita vrijede li u Hrvatskoj zakoni kao i u drugim zemljama Europske unije.
Slično pričaju i ostali oštećeni građani koje kako kažu najviše boli što su ih banke prevarile. Neki su dogovarali kredite u eurima da bi se na kraju u ugovore upisali švicarci.
Sa prosvjeda u Metkoviću upućen je zahtjev za ostavkom guvernera Narodne banke, Borisa Vujčića, koji, kažu ne radi svoj posao.

Izvor: www.dubrovacki.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *