Srijeda, 21. studeni. 2018.

SUD SMATRA DA JAMBO NIJE ZNAO DA JE TO ŠTO IZNOSI NEISTINA

Stipe Gabrić Jambo na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno je oslobođen optužbi da je oklevetao čelnika Mosta nezavisnih lista Božu Petrova.

Naime, u Metkoviću 27. svibnja prošle godine organizirao je konferenciju za novinare na kojoj je izjavio kako su Božo Petrov i Most oštetili Grad za milijun kuna. Napisao je i kaznenu prijavu koju je DORH 21. srpnja 2016. odbacio jer je bila neutemeljena.
Sud smatra da je zona kaznene odgovornosti za klevetu šira od one građanske odgovornosti prema zakonu o medijima. Za kaznenu odgovornost se traži izravna namjera odnosno počinitelj mora znati da je ono što iznosi neistina, a što difamira drugoga. Drugim riječima on mora svjesno lagati. Jambo je na sudu obrazložio zašto je iznio svoje sumnje i sud smatra da on nije imao svijest da to što iznosi nije istina.

Navodi se i da je to izrečeno u vrijeme predizborne kampanje kada za političare i obične građane vrijede drugačija pravila.
S obzirom da „nije znao da je neistina to što govori“ ispostavlja se da se može bilo koga optužiti za bilo što i poslije se pravdati da nije postojala svijest da je to neistina. I kakva su to drugačija pravila za političare i obične građane u vrijeme predizborne kampanje? Znači li to da je vrijeme predizborne kampanje i službeno okarakterizirano kao vrijeme u kojem je političarima dopušteno govoriti laži za koje nikada neće odgovarati?

Pored svega, vrijeme u kojem je organizirana sporna konferencija za novinare (27. svibnja 2016.) na kojem je Stipe Gabrić Jambo iznio optužbe na račun Mosta i Bože Petrova nije vrijeme predizborne kampanje kako tvrdi Općinski sud.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *