Nedjelja, 17. veljača. 2019.

RIJEKA U Pomorskom i povijesnom muzeju otvorena izložba ‘Forum Naronitanum’

Tematska izložba Forum Naronitanum dio je niza događanja, kojima Arheološki muzej Narona obilježava 10 godina rada Muzeja kao samostalne ustanove.

Izložbom se predstavljaju rezultati sustavnih arheoloških iskopavanja na lokalitetima Forum i Gornje njive u Vidu kod Metkovića, koja su provedena u razdoblju 1993. – 2001. godine pod vodstvom prof. dr. sc. Emilija Marina, tadašnjeg ravnatelja Arheološkog muzeja – Split.

Kronologija istraživanja i različite vremenske faze života na tim lokalitetima prikazani su na tlocrtima terena, fotografijama nastalim tijekom istraživanja, crtežima predmeta te 3D rekonstrukcijama arhitekture i pokretnih arheoloških nalaza datiranih od 2. st. pr. Kr. do sredine 9. st.

Postav prati i videoprojekcija koja predstavlja svojevrstan hod kroz povijest Narone od rimskoga kasnorepublikanskog razdoblja do ranoga srednjeg vijeka.

Autori izložbe su Miroslava Topić i Toni Glučina. Izložba će biti otvorena do 18. ožujka 2018. godine i važan je događaj za promociju Arheološkog muzeja Narona, arheološkog lokaliteta i turističke ponude Vida i doline Neretve.

Foto: Arheološki muzej Narona

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *