Srijeda, 21. studeni. 2018.

Promovirani tradicijski proizvodi u Neretvi

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić pozdravio je uzvanike na sinoćnjoj promociji tradicijskih proizvoda naše županije, održanoj u hotelu Merlot u Opuzenu. Ovim je priveden kraju projekt ‘Identifikacija i komercijalizacija tradicijskih proizvoda na području županije’, kojeg su provodili Regionalna razvojna agencija DUNEA i DNŽ, u suradnji s Ministarstvom turizma RH.
Kroz projekt koji je trajao tri godine, postupkom gospodarskog vrednovanja, izdvojeno je šest proizvoda – pršut, sir, mantala, suhe smokve, bruštulani mjenduli i arancini, i za svaki od njh izabran je po jedan proizvođač s područja cijele županije. Na sinoćnoj promociji o svojim proizvodima te postupku prerade i proizvodnje govorili su Robert Bebić iz jedine tržne pršutane u županiji Kulina Nova Sela, čiji se Dubrovački pršut suši od 15 do 18 mjeseci, Miho Kukuljica, koji u Konavlima proizvodi Dubrovački sir od kravljeg mlijeka, Tomo Ostojić iz OPG Ostojić koji se bavi proizvodnjom suhih smokava i drugih proizvoda od smokava te Jany Hanasal iz udruge Deša, koja je govorila o postupku pripreme arancina i bruštulanih mjendula.
Sam projekt, kojemu je bio cilj otkriti tržišno perspektivne, tradicijske proizvode na području županije te potaknuti i ubrzati njihovu komercijalizaciju, predstavio je prof. dr. Damir Kovačić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Prvo su definirane tradicijske tehnologije proizvodnje, postupak legalizacije proizvodnje te je kreirana i izrađena ambalaža, kao i oznaka ”Kvaliteta Dubrovnik-neretva rural” koji će se putem Pravilnika dodjeljivati zainteresiranim proizvođačima. Kao tehnička pomoć potencijalnim i sadašnjim proizvođačima izrađen je i Priručnik s opisom tehnologije proizvodnje i ostalim korisnim uputama. Ujedno su održane i praktične radionice za zainteresirane potencijalne proizvođače u Konavlima, na Korčuli, Pelješcu i Neretvi.

Izvor: www.dubrovacki.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *