Srijeda, 23. siječanj. 2019.

PLOČE Vlasnici brodica ogorčeni, plaćaju vez kao da su u nautički centar

Šok i ogorčenje, prve su reakcije brojnih Pločana nakon što su dobili ugovore o korištenju komunalnoga veza u luci Ploče–Mala Pošta, koje im je poslala Lučka uprava Dubrovačko – neretvanske županije, piše portal rogotin.hr

Nekoliko je razloga njihovog neraspoloženja, ali najviše ih ljute kriteriji za kategorizaciju luka i visina pristojbe za vez, koja se plaća za plovila na komunalnom i nautičkom dijelu luke prema nedjeljivom dužnom metru plovila. Vlasnici brodica u Pločama pitaju se kako je moguće da su Ploče u istoj kategoriji, prvoj, kao i razvikana i nadaleko poznata turistička i nautička odredišta poput Cavtata ili Slanoga? I ne samo to, provjerom stanja u Splitsko–dalmatinskoj županiji, samo je osam luka u prvoj kategoriji, u drugoj kategoriji su mjesta poput Baške vode, Gradca, Omiša, Splitske, Stobreča i drugih, dok su u trećoj kategoriji, koje u Dubrovačko–neretvanskoj županiji uopće nema, Drvenik, Igrane, Kaštela, Krilo Jesenice itd.

A iz kategorije luke, proizlazi i cijena komunalnog veza, pa je županijska Lučka uprava za Ploče odredila cijenu od 200 kuna po metru dužine plovila. To znači da vlasnik plovila dugačkog pet metara mora platiti godišnji iznos od tisuću kuna.

Više o ovome možete pročitati ovdje.

Foto: rogotin.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *