Srijeda, 21. studeni. 2018.

Pločani na referendumu obranili svoj dom i Neretvu

REFERENDUM o termoelektrani na ugljen u Pločama je uspio, a više od 90 posto Pločana glasalo je protiv njezine izgradnje.

Prema neslužbenim rezultatima Izbornog povjerenstva iz Ploča, s tek 446 glasova “za”, to jest 8,49 posto, i čak 4771 glasom “protiv”, što je 90,79 posto, oni su tako poslali jasnu poruku Vladi. Od 8700 registriranih glasača na referendum je izašlo njih 5255, odnosno 60,40 posto ukupnog glasačkog tijela, što znači kako je referendum važeći, iako ne obvezujući.

Gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić (HDZ) zahvalio je svojim sugrađanima koji su izašli na referendum, te poručio Vladi kako je ovo jasna poruka da ne može ignorirati lokalnu samoupravu.

Meni je izuzetno drago da su građani Ploča prepoznali važnost situacije. Sad je svima jasno kako lokalni referendumi mogu uspjeti, a ovom odlukom građana potvrdio se stav Gradskog vijeća i ovo je još snažnija poruka Vladi da se kod ovakvih ili sličnih projekata moraju uvažavati mišljenja i stavovi naroda i lokalne samouprave”, rekao je za Hinu gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić.

Predlagatelj inicijative za gradnju termoelektrane snage 800 MW na ugljen u industrijskoj zoni Luke Ploče je tvrtka kćer Luke Ploče d.d., Luka Ploče energija d.o.o., a projekt ima potporu resornog ministarstva gospodarstva. Investitori još nisu poznati, a neslužbeno se može čuti kako će se u pregovore i pronalazak partnera stupiti tek nakon možebitnog uspješnog rješavanja administrativnih prepreka.

Protiv termoelektrane se svojedobno izjasnilo Gradsko vijeće Grada Ploče, koje je o tome donijelo i Deklaraciju kojom je i najavljen ovaj referendum. Također, protiv TE Ploče na jednoj od skupština izjasnila se i Županija dubrovačko-neretvanska, a u Pločama je protiv tog projekta na dva prosvjeda u organizaciji Građanske inicijative Pravo na zdrav život, izašlo više tisuća ljudi.

Luka Ploče: Poštivat ćemo volju građana

Nakon objave prvih neslužbenih rezultata prema kojima su Pločani u nedjelju na referendumu velikom većinom odbili projekt TE Ploče, priopćenjem za medije su se javnosti obratili iz Luke Ploče, glavnog predlagatelja izgradnje termoelektrane na ugljen te ustvrdili kako će poštovati volju građana.

U priopćenju se navodi kako su čuli kakav je stav Pločana, te ističu da je na njima da ga poslušaju i razmotre daljnje korake.

Kao inicijatori ideje temeljem pozitivnih iskustava brojnih zapadnoeuropskih gradova i luka vjerujemo da bi ovaj projekt pružio ozbiljan potencijal za razvoj Luke Ploče, grada Ploča i doline Neretve, no mi nismo u poziciji donositi strateške odluke. Ovaj savjetodavni referendum provodio se prije nego što su napravljene ikakve studije, pogotovo one koje govore o utjecaju na okoliš ili na ostale gospodarske djelatnosti ovog kraja, temeljem kojih bi se o toj ideji mogla voditi argumentirana, a ne emotivna ili politikantska rasprava”, navodi se u priopćenju u kojem dalje stoji kako su građani Ploča uskraćeni za bitne informacije vezane uz projekt.

Iz Luke Ploče također navode kako je ovaj referendum bio nepotrebno trošenje novaca, ali kažu kako će ‘‘poštovati volju lokalnog stanovništva, kao i zakone i propise RH”.

Naš stav je da se puni potencijal koji ova investicija pruža Pločama ne može ostvariti bez prihvaćanja projekta od strane lokalnog stanovništva. Mi ćemo i dalje, kao i dosad, aktivno tražiti prilike za osiguranje održivog razvoja Ploča i Luke Ploče kao gospodarskog pokretača grada“, pišu iz Luke Ploče te dodaju kako će u svim postupcima uključiti građane kako bi bili informirani.

Ustvrdili su da će se Luka Ploče razvijati i bez termoelektrane te izrazili nadu da će oni koji nose odgovornost za razvoj grada, kao i udruge koje su ih aktivno osporavale, uskoro iznijeti realne alternativne projekte koji će omogućiti gospodarski rast grada Ploča.

Izvor: www.index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *