Srijeda, 21. studeni. 2018.

ORaH stoji uz Pločane koji se bore protiv promašenog projekta

ORaH je u petak pozvao građane Ploča da 25. siječnja u što većem broju izađu na referendum i glasaju protiv izgradnje termoelektrane na ugljen Ploče.

“Stranka ORaH, ovim putem, jasno i glasno ponavlja svoj stav protiv termoelektrana na ugljen koje se planiraju na hrvatskoj obali Jadrana te čvrsto stoji uz građane Ploča koji se protive ovom promašenom projektu”, stoji u priopćenju te stranke.

Smatraju da termoelektrana Ploče definitivno nije u interesu građana Ploča, a niti u nacionalnom interesu Hrvatske.

Referendum o termoelektrani na uvozni ugljen, napominju iz ORaH-a, treba biti izjašnjavanje građana Ploča za sigurnu i zdravu budućnost u kojoj će kao dobri gospodari iskoristiti svoje bogate potencijale obnovljivih izvora energije koji su njihovo vlasništvo.

Upozoravaju da će se ustupanjem životnog prostora na raspolaganje za tuđe vlasništvo i malu osobnu korist trajno ugroziti poljoprivreda, ribarstvo, turizam i zdravlje ljudi zagađenjem okoliša.

“Dok Europska unija čini radikalan zaokret u ekonomskoj politici, prihvaćajući model cirkularne ekonomije i razvoj vidi u reindustrijalizaciji, renesansi gospodarstva koje troši manje energije, koje troši energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora energije i koje racionalno gospodari prirodnim resursima, Hrvatska kroči potpuno drugim putem”.

ORaH ističe da sa svojom politikom održive energetike namjerava razvoj gospodarstva i povećanje zaposlenosti u Hrvatskoj ostvariti kroz transformaciju sektora energetike u nisko-ugljični sektor povećanjem udjela obnovljivih izvora energije (OIE), primjenom energetske učinkovitosti i ulaganjem u inovacije i nove tehnologije, pogotovo u moderne plinske elektrane i napredne mreže.

“Tako definirana politika za period do 2020. godine i period 2020.-2030. u suglasju je sa zajedničkom politikom EU i jamči visoki postotak iskorištenja europskih fondova ispravno uloženih u razvoj hrvatskog gospodarstva”.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *