Nedjelja, 9. prosinac. 2018.

Ministre Zmajloviću, zašto šutite?

Zašto hrvatsko Ministarstvo zaštite okoliša šuti o Gornjim horizontima i hidroelektrani Dabar, koja će se uskoro izgraditi i zbog koje će pitoma neretvanska dolina postati slana pustinja? Na to pitanje nije lako pronaći odgovor jer se resorni ministar Mihael Zmajlović ne oglašava. Iz udobnosti svoga novog ureda u Tower neboderu on i dalje zabavlja hrvatsku javnost novčanim iznosima koje je utrošio u luksuzno opremljeni prostor, dok mu se resor raspada, barem kada je dolina Neretve u pitanju.

Iako hrvatskoj strani na raspolaganju stoje mehanizmi Espo konvencije, još uvijek nitko nije reagirao, osim lokalnih čelnika Metkovića i župana Dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića. Ako se Gornji horizonti realiziraju, i voda se iz Neretve umjetnim tunelima prevede u slijev Trebišnjice, u donjem Poneretlju će doći do kroničnog nedostatka slatke vode koju će zamijeniti slana, jer će se more ulijevati u Neretvu zbog niskog vodostaja.

Zaštićeni park prirode

Osim toga, zasolit će se rijeke Bregava, Buna i Bunica, što će posve izmijeniti biološki život i ugroziti ostatke sredozemnih močvara u donjem toku Neretve i Hutovom blatu, koje je već odavno proglašeno zaštićenim parkom prirode. Ugrožena su tako i staništa ptica čak 240 vrsta, dvadesetak vrsta riba i više od 600 različitih biljaka.

Dolina Neretve, umjesto površinske i podzemne vode iz Neretve i pritoka, napajat će se samo slanom vodom kojom nikako neće biti moguće zalijevati poljoprivredne kulture. U Neretvi se više neće moći uzgajati nikakvo povrće, a iščeznut će i plantaže mandarina, koje također ne podnose zasoljeno tlo i slanu vodu.

A nije samo ugrožena Neretva! Loše se piše i školjkarstvu u Malostonskom zaljevu, gdje će zbog promjene režima voda uginuti kamenice i mušule, koje za rast i razvoj trebaju idealan omjer slatke i slane vode.

Previše je crnih slutnji da bi nadležne hrvatske državne institucije šutjele. Problem se najvjerojatnije krije u energetskim lobijima i općenito potrebi za proizvodnjom električne energije, budući da je izgradnja HE Plat u Župi dubrovačkoj uvjetovana upravo gradnjom Dabra.

Tako u sukobu različitih interesa neretvanski ekolozi i pokoji rijetki političari, poput župana Dobroslavića ili gradonačelnika Metkovića Bože Petrova i drugih gradskih čelnika, ostaju osamljeni u svojim apelima za spas hrvatske Kalifornije, kojoj se, po svemu viđenom, ne piše dobro.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *