Srijeda, 12. prosinac. 2018.

Metković je županijski rekorder po broju zaraženih virusom gripe

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji je dosad zabilježeno 139 osoba oboljelih od gripe, najviše u Metkoviću (120), Pločama (14), te Dubrovniku (5). Što se njihove dobne skupine tiče, najveći broj oboljelih je staro između 30 i 64 godine, a prema riječima dr. Ljubića riječ je o radno aktivnom stanovništvu koje se najmanje i cijepi.

 Inače, 2017. godine je potražnja za cjepivom protiv gripe bila veća nego prethodne godine. Cijepljeno je 6 tisuća osoba, što je za tisuću više nego prethodne godine, komentirao je dr. Ljubić.

U Hrvatskoj je dosad zabilježen 1161 slučaj gripe, od toga najviše u Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu. No, da to nije konačna brojka može se reći sa popriličnom sigurnošću budući je sezona te nimalo bezazlene bolesti tek na početku. Ponekad se ona može razvući do ožujka, čak i travnja. Može se reći da je u Hrvatskoj svaki deseti oboljeli od gripe evidentiran u Domu zdravlja Metković.

Prema riječima dr. Ljubića gripa je praćena s visokom temperaturom i bolom u mišićima i kostima, nakon čega počinju respiratorne poteškoće, za razliku od prehlade koja započinje s curenjem nosa i kašljem.

U svakom slučaju vrijedi ponoviti kako je gripu koja traje između 7 i 10 dana potrebno preležati, kako bi se izbjegle eventualne komplikacije s upalom pluća. Treba izbjegavati zatvorene prostorije u kojima boravi veliki broj ljudi, treba zračiti prostorije u kojima se boravi i provoditi opće higijenske mjere, poput pranja ruku, korištenja jednokratnih maramica i sl. Probleme će olakšati pijenje puno tekućine i vitamina C.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *