Ponedjeljak, 17. prosinac. 2018.

Isplati se živjeti poput svetog Nikole

Župa sv. Nikole biskupa u Metkoviću u srijedu, 6. prosinca, proslavila je blagdan svoga nebeskog zaštitnika.

Središnje misno slavlje predvodio je don Ivan Ćubelić, župnik župe sv. Mihovila – Dugopolje. U koncelebraciji je bilo desetak svećenika, među kojima župnik don Davor Bilandžić, župni vikar don Miroslav Rubić, ali i paroh pravoslavne crkve Boris Čolović.

„Naš Bog, Bog je ljubavi i osjeća posebno sve naše ljudske nevolje i potrebe, nije nas stvorio i prepustio, nego korača, ide s nama, i najbliži nam je onda kad se najviše udaljimo od Njega i kad smo u najvećim nevoljama“, kazao je don Ćubelić. Govoreći o problemima bilo koje vrste istaknuo je da je rješenje uvijek u nama i da je to glavna poruka današnjeg blagdana.

Pozvao je sve da na trpezu našeg zajedništva stavimo sebe takvi kakvi jesmo i s tim što imamo i riješit ćemo naše odnose, poteškoće i mnoge probleme. Tada se doista događa i čudo i Božji blagoslov. „Trebamo povjerovati da se isplati biti dobar i velikodušaan. Iz života svetog Nikole vidimo koliko je blagoslovljeno djelovao na ljude, da je ostao zapamćen od 300-te godine do danas.

Povjerujte ljubavi, raskinite lance straha koji vas sputavaju da se ne možemo otvoriti povjerenju prema budućnosti. Jedini je put povjerovati da nam se isplati živjeti poput Isusa, poput svetog Nikole, tad ćemo biti blagoslovljeni kao i svatko koga susrećemo, i naša Domovima i cijeli svijet“, zaključio je i nadodao da se nalazimo u Godini je majčinstva te da, kada razmišljamo o čudesima koja je činio sveti Nikola, na pamet nam dolaze osobe koje su satkane od čudesa, a to su naše majke.

„Shvatimo, da su veličanstvena djela ljubavi ono što majka čini. Između Isusa i nas je sveti Nikola; možemo slobodno reći između Isusa i nas je primjer naših majki koje su utjelovljena Evanđelja za nas u beskrajnoj ljubavi, jer u životu te svatko može voljeti, ali takve ljubavi kao majčinska – to se ne nalazi, majka je Božji dar. Majka kratko vodi svoje dijete za ruku, ali ga cijeli život vodi svojim srcem, majčinstvo je nešto divno, beskrajno; sva istraživanja kažu da imamo zadovoljne majke i žene, ali umorne.

Uvijek je bio zahtjevan život žene, ali shvatimo da je teže danas biti majka i žena nego što je bilo kroz povijest“. Zahvalivši svim majkama, don Ivan je poručio da nađu vremena za sebe, te ih pozvao na molitvu – da shvate – da ono što ne vide drugi u njima, vidi Bog – Bog će blagosloviti.

Don Ivan se na poseban način prisjetio i biskupa Petra Šolića, pomoćnog biskupa Splitsko – makarske nadbiskupije, tragično preminulog u prometnoj nesreći, na blagdan sv. Nikole, 1992.g.,a koji je don Ivana – kako je rekao – učio propovijedati.

Na kraju misnog slavlja župnik Bilandžić zahvalio je svima koji su pridonijeli ovom slavlju, napose predvoditeljima misnih slavlja i kroz trodnevnicu – don Tomislavu Ćubeliću, don Stipi Ljubasu i don Jenki Buliću, te zborovima – svetog Duje iz Splita koji su izveli adventski oratorij „On će doći“ mo. don Šime Marovića, zboru sv. Mihovila iz Trilja, kao i domaćim zborovima – bendu mladih, dječjem i župnom zboru, mandolinskom sastavu i Klapi Sveti Nikola koji su promovirali pjesmu autora don Ante Mateljana „Ne boj se lađo“ koju je uglazbio mo. don Šime Marović.

Blagdansko slavlje uzveličao je mješoviti župni zbor pod ravnanjem časne sestre Marijane Cvitanović uz pratnju mandolinskog sastava; za klavijaturama je bila prof. Marija (Maja) Jerković, a trubu je svirao Ivica Kljusurić. Nakon misnog slavlja blagoslovljena su djeca i vozila, te podijeljeni darovi djeci. Potom su članovi KUD-a Metković ispred crkve sv. Nikole izveli kratki program. Blagoslov i podjela darova djeci bio je i nakon večernje mise na kojoj je pjevao dječji zbor.

izvor: misija.slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *