Srijeda, 21. studeni. 2018.

Hrvatske vode će plaćati Čapljini naknadu za izvorište u Doljanima

Raspadom bivše države pojavili su se tzv. prekinuti sustavi. Tako, primjerice, imamo slučaj da Ljubuški za jedan dio općine vodu uzima s izvorište u Vrgorcu i plaća određenu naknadu za to. Slovenski Portorož također plaća Hrvatskim vodama određenu naknadu jer koristi vodu s izvora koji se nalazi u Hrvatskoj.

Čapljina iznimka do sada

I onda imamo primjer Čapljine gdje Metković uzima vodu s izvorišta u Doljanima i nikada nije platio nikakvu naknadu za to. Ali i to će se promijeniti uskoro. Kako je za Večernji list rekao načelnik Čapljine Smiljan Vidić, prije nekoliko dana bio je na sastanku u Hrvatskim vodama i tom prilikom su potpisani određeni zaključci koji će se ubrzo provesti u djela. Između ostalog tamo se navodi kako će izvorište preuzeti Javno komunalno poduzeće Čapljina te da će gospodariti njime. Očekujem da ćemo potpisati ugovor o isporuci vode i za to ćemo dobiti određenu naknadu. Ono što je najvažnije u toj priči je da se cijena vode neće mijenjati za stanovnike Metkovića. I to je jako bitno rekao je načelnik Vidić. Zvuči nevjerojatno kako sve ove godine izvorište u Doljanima nije zaštićeno i prema njemu se ne odnosi kao prema izvoru s kojega vodu piju tisuće ljudi. Tog izvorišta nigdje nema u planovima, nema vodozaštitnoga pojasa. Znači sve je ilegalno čak i opasno. Svako izvorište mora imati zonu vodozaštite. Cijela priča će sada dobiti zakonski okvir, ponašat ćemo se sukladno vrijedećim standardima i treba reći kako je hrvatska strana pokazala veliko razumijevanje u toj cijeloj priči, ali nisu svi s hrvatske strane u takvom raspoloženju. Članovi Mosta su prije nekoliko dana dočekali gradonačelnika Metkovića s transparentima „ ne damo naš izvor“, očito zaboravivši kako između Metkovića i izvora postoji državna granica.

Cijena ostaje ista

Naše analize pokazuju kako su Hrvatske vode do sada uprihodovale 98 milijuna kuna prodajom vode sa toga izvora mi nismo dobili ni jedne marke. I to će se promijeniti. Ne znam zašto bi samo Čapljina bila iznimka u ovakvim slučajevima. Očekujem kako ćemo uskoro početi primati naknadu za ovo izvorište te još jednom ističem kako to neće značiti i povećanje cijene vode stanovnicima Metkovića. Načelnik Vidić dodaje kako Čapljina i Metković imaju mnogo dobrih točaka te kako ovo pitanje ne bi trebalo narušiti prijateljske odnose dviju lokalnih zajednica. Inače, Metković i Čapljina imaju ogroman potencijal kada su u pitanju zajednički projekti, osobito kada se govori o sredstvima EU i projektima preko granične suradnje. Načelnik Vidić najavio je kako se u budućnosti sve više radi na tim pitanjima, a pitanje naplate određene naknade za korištenje vode s čapljinskoga izvorišta smatra normalnim razvojem situacije koji ni na koji način neće značiti promjenu u svakodnevnom životu stanovnika Metkovića. S druge strane, novac koji će stići iz Hrvatske bit će korišten za razvoj općine Čapljina i širenje postojećih kapaciteta.

Vecernji.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *