Srijeda, 23. siječanj. 2019.

Gradinacelnik Milan iako je pozvan nije podržao stanovnike ulice Stjepana Radića

Kako je i bilo najavljeno, danas je oko 11 sati održan mirni prosvjed građana ispred novoizgrađenoga graničnog prijelaza Metković (Doljani). Prosvjed je bio miran i bez zaustavljanja prometa. Okupilo se pedesetak prosvjednika, uglavnom stanara ulice Stjepana Radića koji su očekivali dolazak gradonačelnika Dalibora Milana koji nije došao.

Zanimanje medija je bilo veliko, gotovo sve nacionalne televizije su poslale svoje ekipe, a nije nedostajalo ni policijskih službenika koji nisu imali posla jer je sve prošlo civilizirano i bez izgreda.

– Ovo je prosvjed upozorenja na neodrživost prometnog rješenja koje nam je nametnuto izgradnjom i puštanjem u promet novog graničnog prijelaza. Život stanara u ulici S. Radića će biti sve teži jer nam već za božićne blagdane prijeti prometni kolaps. Tada to neće biti problem samo nas u ulici S. Radića, već cijeloga grada Metkovića. Ugrožena su nam osnovna ljudska prava zajamčena Ustavom, poput slobode kretanja i pristupa vlastitim domovima. Pozivamo mjerodavne da ozbiljno shvate naše upozorenje i da se iznađe kvalitetno riješenje., izjavio je Srećko Jeramaz čija kuća se nalazi doslovno na crti razgraničenja dviju država.

Prosvjed su došli podržati i saborski zastupnici Božo Petrov i Nikola Grmoja koji je dao izjavu za medije:

– Lokacija za ovaj granični prijelaz je određena prostornim planom Županije i Grada još 2009. godine. Ozbiljno se na realizaciji ovoga počelo 2013. kada smo se tome usprotivili ukazujući na moguće probleme. Predlagali smo izmještanje lokacije 150-200 metara na prirodno proširenje (Đumruk) ali Ministarstvo financija, koje je nadležno za ovo, nije imalo sluha za to. Mi nismo dali da se ovaj prijelaz otvori. Pozivam sve građane i gradonačelnika Milana da zajedno branimo naše interese i prava jer jedino tako možemo uspjeti…. Bili smo kod Predsjednice i ona smatra da je ovaj prijelaz kao i onaj u ulici Marka Marulića ozbiljan problem koji treba hitno rješavati, kaže Nikola Grmoja koji predlaže otkup kuća i proširenje kolnika iz smjera Metkovića.

Bivši gradonačelnik Božo Petrov podsjeća da je Grad u više navrata, usmeno i pismeno, upozorava državne vlasti na problem budućeg novog graničnog prijelaza i nudio rješenja u vidu izmiješanja lokacije. Osvrnuo se i na jučerašnju izjavu gradonačelnika Milana i dokumenta koji je pokazao javnosti:

– Država se potpuno oglušila na naša upozorenja. Još su nam poslali zahtjev za izvlaštenje jedne gradske nekretnine na prostoru novog graničnog prijelaza za 0 kuna jer je to državni projekt od posebnog interesa. Kao dodatni pritisak su nas upozorili na ovrhu gradskog računa od strane države zbog postojećeg duga prema državi koji smo tada naslijedili. Tada sam se izborio da se Gradu Metkoviću mora platiti nekretnina, koju država snagom zakona izvlašćuje, jednako kao i privatnim vlasnicima. Sklopili smo nagodbu o kompenzaciji gradskog duga prema državi i izbjegli blokadu gradskog računa. To nije bio znak slaganja već obrane gradske imovine koju bi nam država itako uzela bez naknade. Mi smo se i nakon toga borili da se ovakav granični prijelaz ne dogodi i tražili da se otvori drugi granični prijelaz u Gabela Polju. Dok smo bili dio izvršne vlasti, nismo dopuštali da ovakav granični prijelaz dobije uporabnu dozvolu., izjavio je bivši gradonačelnik Božo Petrov.

Branko Kaleb, stanar u ulici S. Radića, najavljuje i drugi prosvjed građana ali ovoga puta u centru grada jer se želi upozoriti sve građane Metkovića na probleme koji su nastali izgradnjom novoga graničnog prijelaza. Ako se državne vlasti ogluše na njihova upozorenja, organizatori planiraju podići tužbu protiv države pred hrvatskim pravosuđem ali i na Europskom sudu za ljudska prava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *