Srijeda, 21. studeni. 2018.

Dalibor Milan pristao na sramotne zaključke, predaje Doljane Čapljini!

Dana 13.02.2018. na sastanku održanom u Zagrebu u direkciji Hrvatskih voda pred predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatskih voda, Grada Metkovića, Općine Čapljine i društva Metković d.o.o. desilo se prvi put da je jedan grad, jedno društvo prodalo svoje zajamčeno pravo na život, opstojnost, slobodu – prodali su svoju vodu.

Da, dobro ste pročitali.

Prodala se voda, bogatstvo 21 stoljeća.

Gradonačelnik grada Metkovića Dalibor Milan što u neznanju a puno više zbog političkog naloga i enormnih pritisaka kojim su bili izloženi od strane ministra Tomislava Ćorića i državnog tajnika Maria Šiljega  potpisao je  sramotni Zapisnik kojim je ponizio, čitav grad Metković i sve njegove građane.

Tko normalan i savjestan odustaje od svoga?

Tko prodaje svoje?

Tko ustupa svoje?

I još na kraju sve to i plaća 50%.

Grad Metković, odnosno društvo koje se brine o vodoopskrbi grada Metkovića Metković d.o.o. odlučilo je prodati izvorište Doljani i odreći se svoga prava na vodu, odnosno od gazde postati sluge novoga gospodara.

Zašto? To je za normalne ljude nerješivo pitanje ali za političare, poltrone, osobe koji znaju samo dobro slušati očito nema nejasnoća. Očito je kako je gospodin Milan upravo takv, jer potpisati ovakav Zapisnik i pristati na uvjete Ministarstva, i općine Čapljina je ravno samoubojstvu.

Gradonačelnik je pristao na slijedeće:

– JKP Čapljina biti će novi isporučitelj vode (JKP – Javno komunalno poduzeće)

– Revizori će procijeniti vrijednost imovine izvorišta Doljani, (isto je 100% u vlasništvu Metkovića d.o.o.)

– Sva imovina se prepisuje na JKP Čapljina

– JKP Čapljina će formirati novu cijenu vode

– Sva imovina će biti isplaćena isporukom vode sa izvorišta Doljani

– Izgraditi će se cjevovod Doljani-Vodozahvat Bjelave (Čapljina), iz sredstava Hrvatskih voda, odnosno sredstava Metković d.o.o.

– JKP Čapljina će preuzeti i vodoopskrbu naselja Doljani

 

Sigurno je kako se nije moglo napisati sramotnije i jadnije uvjete, ali gradu Metkoviću odnosno gradonačelniku sve odgovara.

Nitko nije zaštitio interese grada Metkovića i društva Metković d.o.o..

Ako je ovakvo postupanje tako dobro zašto ga do sada nije naložio i potpisao niti jedan ministar, državni tajnik niti jedan gradonačelnik niti direktor Metkovića d.o.o..

 

Da stvar bude gora i gora jer sa ovakvim postupanjima pitanje je što nas još čeka i što će od nas ostati. Gradonačelnik Milan nije trebao, odnosno nije smjeo potpisati niti ovaj Zapisnik a još manje razgovarati na ovakav način i o ovim stvarima jer Ugovor na koji se svi pozivaju a to je Ugovor između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o pravima i obvezama korištenja voda iz javnih vodoopskrbnih sustava presječenih državnom granicom (Narodne novine: 1/2016; objavljen u »Narodnim novinama – Međunarodni ugovori« br. 6/2015, stupio na snagu 9. veljače 2016.) ne samo da ne vrijedi za ovaj vodoopskrbni sustav nego se na njega ne može niti primijeniti.

Naime, u članku 3. Ugovora jasno se kaže:

Odredbe ovog Ugovora odnose se na sve izgrađene javne vodoopskrbne sustave, koji su postojali do datuma potpisivanja ovog Ugovora, a koji su u vlasništvu subjekata s državnog područja države na kojem se nalazi zahvat vode,neovisno u čijem su vlasništvu sustavi na državnom području druge države.

 

Sustav vodoopskrbe grada Metkovića izrađen je davno prije potpisivanja ovoga ugovora (40-50godina) i po tomu je sve u redu, ali dio rečenice „a koji su u vlasništvu subjekata s državnog područja države na kojem se nalazi zahvat vode, je dio Ugovora po kojem grad Metković nije bio dužan ništa poduzimati i nikomu ništa prodavati osim što je trebao registrirati se kao isporučitelj na području općine Čapljina i time sve riješiti, odnosno isporučivati vodu sam sebi.

Jer kod Metkovića je situacija da je on vlasnik subjekta sa jednog državnog područja (Metković d.o.o. – RH) a izvorište na drugom državnom području (Doljani – BiH) i ništa nema sporno osim pravnog reguliranja statusa izvorišta odnosno registracije isporučitelja po zakonima BiH.

 

Ovakvim postupanjima grad Metković i pored svoga – da svoga izvora, postaje najamnik tuđeg isporučitelja vode, da nije žalosno bilo bi smiješno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *