Srijeda, 21. studeni. 2018.

Da li Metković ima budućnost?

Hrvatska nema registar građana, a evidencije o građanima koje se vode pri raznim institucijama nisu pouzdane i ne daju vjerodostojne podatke o tome koliko zapravo imamo građana, pa se iz toga ne mogu izvlačiti podaci o tome koliko građana uopće imamo, koliko ih je otišlo iz Hrvatske u proteklih godina, a kamoli obrađivati i koristiti podaci o njihovoj dobnoj i(li) socijalnoj strukturi, ili prosječni podaci na temelju kojih se donose neke strategije, pa i ona o demografskoj obnovi, upozoravaju ovih dana, po tko zna koji put, poznati hrvatski demografi.

Ovih dana smo svjedočili hrabrom činu mladog znanstvenika i državnog tajnika Marina Strmota kako je pred kamerama tijekom konferencije za novinare podnio ostavku. Istoga dana stigle su i crne brojke Državnog zavoda za statistiku, koje govore kako je 2017. nadmašila negativni rekord iz 2015. Prošle godine rodilo se 17.614 ljudi manje nego što ih je umrlo.

Tako se i može dogoditi da podaci Državnog zavoda za statistiku pokažu da je iz Hrvatske 2015. godine iselio 29.651 građanin, dok su podaci njemačkog statističkog ureda pokazali da se u tu zemlju te godine uselilo više od 50 tisuća hrvatskih državljana.

Ili, tako nam se može dogoditi da se na sva zvona govori o padu broja nezaposlenih za 95.000 (podatak za razdoblje od trećeg tromjesečja 2015. do trećeg tromjesečja 2016. godine), a da u isto vrijeme imamo porast broja zaposlenih za samo 14.000 i otprilike 5000 novih umirovljenika (koji su mogli doći i iz redova zaposlenih, odnosno neaktivnih). To znači da je u to vrijeme iz Hrvatske iselilo blizu 80.000 građana, a da institucije koje vode evidenciju o građanima to nisu registrirale.

Što se tiče Metkovića i prigradskih naselje u 2017. godini među tri smo grada koja broje više rođenih od umrlih, zahvaljujući hercegovini i činjenici da mnoge općine i gradovi gravitiraju Metkovskom rodilištu kojemu je neizvjesna sudbina.

Ali ipak nam sve statistike ne idu u prilog, imamo nezaposleno oko 2000 osoba na burzi rada, što nas čini najgorim u županiji po broju nezaposlenih.

Kada se osvrnemo na iseljavanje mladih, što je rak rana cijele dežave ispostavlja se da su brojke koje je teško ustvrditi poražavajuće.

Nekom okvirnom računicom u pretekloj godini iz Metkovića i okolnih mjesta spas u inozemstvu potražilo je više od 700 mladih osoba! Pretpostavlja se da je emigriralo oko 100 obitelji, koji se zasigurno neće tako lako vrati.

Kaže jedan Metkovac da ih je više vani subotom po Dublinskim pubovima nego u Sportskoj ulici. Očito je da postajemo grad penzionera i jednostavno kao takvi potpisali smo sami sebi izumiranje i polako ali sigurno pretvaramo se u provincijsku kasabu.

Još nas muči problem što niti 30% studenata nakon završenog fakulteta ne vraća se u Metković, nego ostaju tražiti sreću u većim gradovima u kojima je kud i kamo lakše do posla u struci.

Iseljavanja možemo zaustaviti samo novootvorenim radnim mjestima i normalnom plaćom koja će jamčiti i privući mlade da ostanu i zaposle se kod kuće nakon završene škole ili fakulteta.

Nedavni natječaj za šest radnih mjesta u carini, privukla je oko 750 prijavljenih i pokazao kolika je želja za sigurnim radnim mjestom na koje su se javili pretežito mladi.

Stoga tvornica električnih automobila koja je najavljena od prethodne vlasti, bila bi od presudne važnosti, ne samo za Metkovce, nego i za sve žitelje doline, ona bi uveliko pomogla da se egzodus iseljavanja spriječi i tako potakne opstanak i ostanak mladih obitelji u Metkoviću i dolini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *