Srijeda, 21. studeni. 2018.

Večernji list: Rugali su mu se da je mesija, ali Petrov je srušio GazduPorazno je da je o Agrokoru više znao Petrov nego premijer i ministri financija i gospodarstva.

Iako je Most najuren iz Vlade, a premijer Plenković i potpredsjednica Dalić ne propuštaju priliku ponoviti kako je Vlada s pomoću lex Agrokor sačuvala stabilnost gospodarskog sustava te spriječila gubitak radnih mjesta kao i potpuni kolaps, da nije bilo Bože Petrova, pitanje je bi li Vlada uopće shvatila da je Agrokor u teškim problemima. Kamoli bi li stigla reagirati na vrijeme, piše u današnjem izdanju Večernjeg lista.

Iako je Božo Petrov u HDZ-u, ali i u javnosti, bio izrugivan da je samoprozvani Mesija, taj je čovjek nakon Tomislava Karamarka, pa i Zorana Milanovića, pokopao velikog, nedodirljivog gazdu Ivicu Todorića. Sve Vlade dosad, pa i ova Andreja Plenkovića (iako ne insinuiramo da Plenković ima ikakve veze s Todorićem) prema Todoriću su se ponašale potpuno servilno, pokorno… U HDZ-u sada posprdno govore kako je Todorić jednim pozivom smjenjivao ministre i kako je Agrokor jedina državna tvrtka koja je imala privatnog vlasnika. Todorić i država išli su ruku pod ruku, on je preuzimao tvrtke kojima je prijetila prodaja ili gašenje, država je time dobivala socijalni mir, a on je zauzvrat imao povlašten tretman. I nije takav odnos lako prekinuti. Zato je Petrov u slučaju Agrokor odigrao ogromnu ulogu.

Dok su ga premijer Plenković i ministar Zdravko Marić otpravljali riječima da je u Agrokoru sve u redu, kada im je sugerirao da je taj koncern u problemima, Petrov se nije dao impresionirati, nego je uspio namamiti “Gazdu” da prizna da je u priličnim problemima. Da Petrov nije bio ustrajan, pritom i opskrbljen inicijalnim informacijama da se Agrokoru ne piše dobro, pitanje je što bi se s Agrokorom dalje događalo. Bi li koncern bankrotirao, odnosno završio u nekontroliranom stečaju? Bi li Agrokor spiralom sve duljih rokova plaćanja za sobom povukao i ostale domaće tvrtke?

Situacija svakako ne bi bila bajna. No poražavajuće jest to da je premijera, ministra financija i ministricu gospodarstva na tempiranu bombu Agrokor trebao upozoriti Petrov, tada šef Sabora, koji osim svog entuzijazma nije imao razloga imati ijednu pravu informaciju o Agrokoru.

Tekst: Iva Puljić Šego/ Večernji list

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *