Nedjelja, 21. listopad. 2018.

Ploče kao i većina gradova povećalo prirez, Metković se odlučio na neopterećivanje građana

Ukupno je 26 gradova i općina od 1. siječnja povećalo ili uvelo prirez porezu na dohodak kako bi ublažili smanjenje prihoda koje im donosi Vladina mini porezna reforma.To su učinile i Ploče povećanjem prireza za 10 % dok se Grad Metković se odlučio, da iako ostaje bez 2 milijuna kuna godišnje, neće dodatno opterećivati građane.

U novogodišnjem intervjuu kojeg je dao za gradski portal gradonačelnik Metkovića Božo Petrov izjavio je da će Grad Metković uz silna dugovanja koja su naslijedili zbog Vladine porezne reforme ostati samo ove godine bez oko 2 miljuna kn. Unatoč tome, najavio je da građane neće dodatno opteretiti povećanjem prireza i komunalne naknade, za razliku od većine drugih lokalnih samouprava koje su napravile takve korake da bi nadomjestili svoj manjak. Podsjetio je i na to da su od dolaska na vlast smanjili komunalni doprinos za 50 posto na sve objekte uz dodatne popuste na plaćanje, a obiteljima s petero i više djece ga ukinuli dok su komunalnu naknadu smanjili za 50 % obiteljima sa 4 i više djece. Gradonačelnik Petrov je obećao građanima da nova prava (stipendije, smanjene cijene vrtića za obitelji s dvoje i više djece, dar za novorođeni dijete u obiteljima s 3 i više djece) koja su usprkos naslijeđenim dugovima, krizi i manjku proračunskih sredstava uveli, ne namjeravaju ukidati niti će na bilo koji drugi način opteretiti građane.

Ukupno je 26 gradova i općina od 1. siječnja povećalo ili uvelo prirez porezu na dohodak kako bi ublažili smanjenje prihoda koje im donosi Vladina mini porezna reforma.

Prema svim najavama, to nije i konačna lista izmjena tog davanja za ovu godinu. Po popisu Porezne uprave, najveću stopu uveo je Biograd na moru, koji prvi put uvodi prirez i odmah ulazi u društvo onih s višim stopama, od 12 posto. Na tu se stopu penju još i Pula, u kojoj je prirez dosad iznosio 7,5 posto, a vraća se i Zadar, nakon što je prije pola godine bio spustio prirez na 10 posto. Još višu stopu imat će Karlovac, 14 posto, te Rijeka 15 posto. Prvi put prirez uvode i Senj, Ogulin, Okučani, Sv. Filip i Jakov, Donja Stubica, Konjšćina, Đurmanec, svi u visini 10 posto, a nultu stopu napustili su još Buzet i Kukuzari, gdje je uveden prirez po stopi od šest posto, te Komiža i Babina Greda po pet posto.

Na 10 posto prirez podižu i Vrbovsko, Duga Resa, Konavle Đurđenovac i Dubrovačko Primorje, dok na 5 posto prirez raste u Preseki, kao i u Kanfanaru, koji je prije nekoliko godina bio smanjio prirez s prvotnih četiri na dva posto. Na šest posto povećava se prirez u Pisarevini, na 7,5 posto u Vodnjanu, a na 8 posto u Lovincu. Zagreb ostaje grad s najvišom stopom od 18 posto, koja je u međuvremenu i odlukama vlasti zacementirana na toj razini. No, prije svih spomenutih gradova i općina, uvođenjem prireza, i to od 10 posto s primjenom još od prosinca 2014., reagirala je općina Klis.

Popis gradova i općina koji od 1. siječnja primjenjuju nove stope prireza

Babina Greda, Biograd na Moru, Buzet, Donja Stubica, Donji Kukuruzari, Dubrovačko Primorje, Duga Resa, Đurđenovac, Đurmanec, Kanfanar, Karlovac, Komiža, Konavle, Konjšćina, Lovinac, Ogulin, Okučani, Pisarovina, Preseka, Pula, Rijeka, Senj, Sv. Filip i Jakov, Vodnjan, Vrbovsko, Zadar

poslovni.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *