Nedjelja, 17. veljača. 2019.

Petrov otkrio: “Održao se i drugi tajni sastanak s Agrokorom, na poticaj Plenkovića”

ŠEF Mosta Božo Petrov večeras je gostovao u emisiji Pressing N1 televizije. Petrov se u emisiji osvrnuo na jednu od najaktualnijih tema u zemlji – krizu u Agrokoru.

Na pitanje o tome tko je veći problem, Ivica Todorić ili ljudi koji su mu omogućili to da postane tajkun, Petrov je odlučio poslati poruku vlasniku Agrokora.

“Iskreno bih volio kad biste Todorića pozvali u emisiju, kad već koristi jednosmjerni oblik komunikacije kao što je blog, da bude iskren i hrabar, pa da nam otkrije tko mu je to sve pomogao u zadnjih 20 godina?

On je u vladi na sastancima s nama više puta istaknuo što je sve napravio za Hrvatsku. Ovim putem mu želim reći, ako želi za Hrvatsku napraviti nešto dobro, nek kaže što se događalo zadnjih 20 godina u hrvatskom gospodarstvu. Onda će sve ono što je radio i svi njegovi doprinosi imati smisla”, poručio je Petrov.

“Ako se pokaže da su tvrdnje u medijima istinite, naravno da očekujem da pravda sustigne sve one koji su kršili zakone, tako i Todorića”, dodao je Petrov.

O kaznenim prijavama

Petrov se osvrnuo i na kaznene prijave protiv Ante Ramljaka i Martine Dalić.

“DORH treba postupati po svakoj kaznenoj prijavi. Anonimnost jamči da se netko neće izložiti. Uvijek je poželjnije da je potpisana prijava, ako osoba nema što kriti. Ako ne postoji, na primjer, strah za život. Ako ćemo gledati logikom, to je pisao Todorić ili netko iz njegovog okruženja, ali ne znamo to”, kazao je.

“Sve se može ako se hoće, tako i DORH može ako hoće. Mogu zatražiti iz proračunskih zaliha da im se još novca dodijeli, ako nemaju sredstava”, dodao je.

Prokomentirao je i svađu između HDZ-a i Mosta oko Agrokora.

“Na Most je pala odgovornost da bude stup otpora korupciji i klijentelizmu, a kad god bismo to napravili, optužili bi nas da smo faktor nestabilnosti”, rekao je Petrov.

Todorić – zaštićeni svjedok?

“Ne želim da Todorić bude žrtveno janje za sve što se događalo zadnjih 20 godina. Možda ne bi bila opcija za odbaciti da mu se dade status pokajnika, ali bit će tu mnogo pokajnika, neće ih nedostajati.

Pitanje je samo hoće li oni imati mogućnost reći istinu, hoće li DORH i sudovi odraditi posao”, osvrnuo se Petrov i na ideju Ivana Pernara o tome da se Todoriću ponudi zaštita u zamjenu za informacije.

O istražnom povjerenstvu za Agrokor

“Smatram da svi trebaju odgovarati, i Todorić, i svi oni oko njega. Kaznenu prijavu sam podnio na temelju informacija koje sam imao, želio sam da DORH djeluje. Kod nas budi sumnju način na koji je Agrokor izrastao, zato smo i tražili istražno povjerenstvo. Čuo sam da HDZ nije za to, ali to je od presudne važnosti za sve građane Hrvatske”, kazao je Petrov.

“Bitno je da otkrijemo pogreške, da se ne bi ponovile. To je način da se dođe do istine, istina oslobađa. Kod povjerenstva je bitno to da će se vidjeti na koji način se moglo dogoditi – ja sam prije pet mjeseci u Saboru pitao kako to da u 10 godina Porezna uprava nikad nije ušla s dubinskim nadzorom u tvrtkom koja je najveća u regiji, teška 50 milijardi kuna? U pet mjeseci nisam dobio odgovor od političara i vlade, mediji i analitičari šute o tome. Od 2007. godine porezni nadzor nije ušao u Agrokor”, zapitao se Petrov.

O tajnim sastancima

Petrov je progovorio i o tajnim sastancima s Agrokorom u bivšoj vladi Mosta i HDZ-a.

“Prezentacija je tada postojala, bilo je prikazano u Powerpointu. Postojalo je takvo izvješće, ako nije na tom sastanku, onda na drugom. Koliko se mogu sjetiti, dva sastanka su postojala. Predložio mi je Plenković da idem na drugi, ali nisam išao”, otkrio je Petrov.

O rezultatima revizije Agrokorovih financija

“Petak je Dan D, kad dolazi izvješće revizijske kuće PwC o poslovanju Agrokora”, poručio je Petrov.

“Mene brine tko može garantirati da je novo izvješće točno. Koliko znamo, Todorić je isto koristio usluge revizorskih kuća. Tko meni jamči to? To se pitam. Svi trebamo biti oprezni i odgovorni zbog budućnosti Hrvatske. Revizorske kuće koje su djelovale u Agrokoru su davale uredna izvješća do sada. Samo želim da ovo izvješće napokon bude ono što treba biti”, upozorio je Petrov.

O krizi u SDP-u

“Volio bih da se SDP konsolidira, Hrvatskoj je potrebna konkurentnost u svim sferama”, prokomentirao je Petrov krizu u SDP-u.

Rekao je da Most može surađivati sa svakim tko radi za budućnost Hrvatske.

“Pozdrav ‘Za dom spremni!’ je duboko kontaminiran”

“Pozdrav Za dom spremni duboko je kontaminiran, neovisno o tome otkud dolazi. Zbog toga ga se ne bi trebalo koristiti. Problem je što u trenutku kad radite zabranu, a ne edukaciju, onda iz revolta umjesto jednog čovjeka na stadionu to skandira 10.000 ljudi, samo zato što je protiv zakona. Ja sam za edukaciju, ali i da zakonski to reguliramo”, iskazao je Petrov svoj stav o ustaškom pozdravu “Za dom spremni!”.

“Svi u Hrvatskoj znaju koji su moji stavovi i načela. Smatramo da svaki pojedinac sam određuje po savjesti što smatra ideološki. Ja sam vjernik, ali svi imaju svoju slobodu. Oko Istanbulske konvencije će naši članovi također po savjesti glasati”, dodao je.

index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *