Srijeda, 23. siječanj. 2019.

Padaju HDZ, SDP i Živi zid, samo Most raste

Redovito mjesečno istraživanje o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop provedeno početkom ožujka pokazuje učinke najnovijih  događaja na političkoj sceni na stranački rejtning i percepciju političkih aktera (situacija oko Agrokora, posjeta srbijanskog predsjednika Hrvatskoj, zbivanja u Saboru/politički sukobi).

Iz rezultata istraživanja da se zaključiti kako su posljednji politički događaji negativno djelovali na percepciju rada Vlade, predsjednice Republike i Hrvatskog sabora, ali nisu pomogli povećanju izborne podrške glavnoj oporbenoj političkoj stranci u zemlji.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom ožujka HDZ bi i ovaj mjesec bio relativni izborni pobjednik. Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 28,9 posto. Ovo je ujedno i najslabija izborna podrška stožernoj stranci vladajuće koalicije od posljednjih parlamentarnih izbora.

SDP na drugom mjestu bilježi izbor od 20,8 posto. Tako se prednost HDZ-a pred vodećom oporbenom strankom zadržala na razini od oko 8 posto, koliko je iznosila i u posljednjih pet mjeseci. Na trećem je mjestu Živi zid s izborom od 10,9 posto. Tako je ova stranka nakon pet mjeseci rasta izborne podrške zabilježila okretanje trenda rasta u negativnom smjeru.

Most je četvrti mjesec zaredom na četvrtom mjestu, sada s izborom od 7,1 posto. Usporedbom rezultata ovomjesečnih istraživanja može se zaključiti kako su tri od četiri stranke u mjesečnom negativnom trendu (HDZ -0,4; SDP -0,2; Živi zid -0,9), dok je Most u pozitivnoj tendenciji (+1,0).

Najveći rast zabilježili su Neovisni za Hrvatsku, koji s izbornom potporom od 2 i pol posto dijele peto mjesto s HSS-om.

Predjednica Kolinda Grabar-Kitarović je na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara s izborom od 16,9 posto hrvatskih građana (u odnosu na 19,2 posto iz veljače). Na drugom se mjestu nalazi “Nitko”. Premijer Plenković se zadržao na trećem mjestu s 12,5 posto izbora. Slijede Božo Petrov i Ivan Pernar.

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Plenković s izborom od 22,7 posto. Drugo mjesto dijele “svi političari”. Po prvi put se na trećem mjestu nalazi vodeći predstavnik srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj, Milorad Pupovac. Četvrto mjesto drži Davor Bernardić s izborom od 9,2 posto. Veliki skok izbora zabilježila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić čiji je izbor s prošlomjesečnih 1,5 posto narastao na 5,7 posto.

Razina potpore politici Vlade RH u šesnaestom mjesecu njezina mandata iznosi 32,9 posto, što je drugi najslabiji rezultat u dosadašnjem mandatu Vlade Andreja Plenkovića. Kad je riječ o ne podršci politike Vlade u ovomjesečnom istraživanju ona iznosi 51,5 posto. Ovomjesečna je ocjena najniža mjesečna ocjena rada Vlade u ovom mandatu.

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca Agrokor i događaji vezani uz njega su se nakon dvomjesečne stanke (i drugog, odnosno trećeg mjesta iz siječnja i veljače) vratili na vrh ljestvice s izborom od 50,7 posto (prošli mjesec je to bila najvažnija tema za 14,6 posto hrvatskih građana).

Posjeta srbijanskog predsjednika Vučića Hrvatskoj druga je najvažnija tema s izborom od 13,6 posto, dok je dugotrajna društvena kriza i iseljavanje mladih u ovomjesečnom istraživanju najvažnija tema za 9,1 posto ispitanika.

Ledeni val u zemlji i probleme koje je prouzročio je najvažnija tema mjeseca za 6,1 posto građana, a ostavka državnog tajnika Marina Strmote je na petom mjestu s 4,9 posto izbora za najvažniji događaj mjeseca.

izvor: vijesti.hrt.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *