Srijeda, 21. studeni. 2018.
Zagreb, 16.11.2017 - Nastavljena je sjednica saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor .Kao svjedok pozvan je Željko Rohatinski. foto HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Grmoja preko Rohatinskog ogolio kriminal u Agrokoru i dokazao čvrstu vezu Todorića sa vrhuškom HDZ-a

Bivši guverner HNB-a i bivši savjetnik Ivice Todorića, Željko Rohatinski, jedini svjedok na Istražnom povjerenstvu za Agrokor kojega je SDP-ov Gordan Maras pohvalio zato što nema amneziju, potvrdio je da je bio pozivan na sastanke koje su organizirali Tomislav Karamarko, sadašnji ministar zdravstva Milan Kujundžić i Ivica Todorić i nagovarali ga da se politički angažira. To je najznačajnije otkriće dvoipolsatnog svjedočenja Željka Rohatinskog.

Kad je odbio, dva dana kasnije u medijima se pojavila priča o tome kako je Todorić otkupio tvrtku njegove supruge. Taj iskaz implicira da su se potom Karamarko i Kujundžić preorijentirali na ‘preuzimanje’ HDZ-a. To je priznanje ‘izvukao’ Mostov Nikola Grmoja, najagilniji član povjerenstva, unatoč protivljenja Josipa Borića koji je komentirao kako to nije tema.

Rohatinski je pojasnio kako su ga vabili da se uključi u politiku:

“Sugestija da se uključim u politički život došle su i puno ranije i nisu imale veze s Todorićem. Nemam spoznaja da je i jedna od osoba koje su me nagovarale imale veze s Todorićem. To je trajalo do konca kolovoza 2008. kada je Todorić prvi put meni došao s tom idejom. Odbijao sam tu ideju, i na zadnjem sastanku na kojemu je bio i Ivica Todorić. Nakon toga su se počela zbivati neke čudne stvari. Jedan medij, Poslovni dnevnik, objavio je priču o poduzeću moje supruge, dva dana nakon što sam rekao definitivno ne”, rekao je Rohatinski.

“Znači priznali ste da su Tomislav Karamarko i Milan Kujundžić bili dio Todorićevog političkog projekta… Imate li saznanja da su odabrali drugu strategiju, a to je da preuzmu HDZ? Jesu li Karamarko i Kujundžić bili dio kruga oko Todorića koji vas je nagovarao da se kandidirate”, uporno je inzistirao Grmoja.

“Da”, odgovorio je Rohatinski i na kraju svog dugog i opširnog svjedočenja samoinicijativno imao potrebu podvući crtu oko afere s otkupom kuće i spašavanje njegova krova nad glavom:

“Iako mi ovo nije postavljeno kao pitanje kada je riječ o poduzeću moje supruge i o toj kući, sva pitanja koja su mi postavljana odnosila su se na to kako je poduzeće ugašeno i kako je ta kuća prešla u privatno vlasništvo. Po medijima se povlačilo pitanje je li mi Todorić 2004. godine kao guverneru HNB-a pomogao da moja supruga kupi tu kuću. Odgovor je ne.”

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *