Srijeda, 21. studeni. 2018.

Božo Petrov: “Mislim da Plenković nema samo anemiju, nego i amneziju.

Prvu kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića podigao je tadašnji predsjednik Sabora Božo Petrov i to upravo zbog lažiranja financijskih izvještaja, a uvjeren je kako bi se da nje nije bilo, sve i dalje radilo kako se radilo proteklih 20 godina.

“Za sadržaj kaznene prijave sam iskoristio sve ono što je pisalo u medijima, a podnio sam je iz razloga jer sam vidio da se ništa neće napraviti. Da bih napravio dodatni pritisak javnosti, sam sam podnio prijavu. Da nje nije bilo, vjerujem da danas ne bi bilo ni ovog revizorskog izvješća, sve bi se radilo kako se radilo 20 godina”, uvjeren je Petrov.

No ako je sumnjao postavlja se pitanje zašto je onda Todoriću dogovorio sastanak u Vladi s premijerom Andrejem Plenkovićem, a Petrov na to odgovara: “Iz razloga da se otvori tema Agrokora u Vladi. Nisu htjeli reagirati predstavnici Vlade, premijer, ministri. Nije postojao način nego da Todorić pomisli da mu se želi pomoći ili da objasni situaciju. Tako da on nazove. On je na kraju i zatražio sastanak. Onda kada se vidjelo što se događa u Agrokoru, mi smo uspjeli nametnuti temu. Da nije bilo Mosta, ne bi toga bilo”.

No taj sastanak Petrov nije sam dogovorio s Todorićem nego preko posrednika, a Plenković je Petrova  jučer i javno upitao tko je bio taj posrednik na što je Petrov u razgovoru za RTL odvratio: “Mislim da Plenković nema samo anemiju, nego i amneziju. Sve sam objasnio, ima šest mjeseci. S obzirom na skupo plaćene pomoćnike u Vladi, vjerujem da on to zna. No, HDZ danas želi mene prikazati kao ruskog igrača. To je kontra zdravoj logici razuma”.

“Nisu Rusi bili posrednici. Posrednici su bili 50 ljudi s kojima sam razgovarao. Nisam ja ruski igrač, ali ni američki kao što su neki iz Vlade govorili. Ja sam hrvatski igrač. Malo nas je, ali dobivamo”, tvrdi Petrov, koji je na pitanje je li razgovarao s predstavnicima Sberbanke, odnosno da prvi kontakt nije bio oko tog posredovanja, ustvrdio: “Bio je među ostalima zadnji. Ono što je bilo bitno, bitni su bili svi razgovori s dobavljačima i proizvođačima koji su radili s Agrokorom”.

Čini se da je onda Todorić tu u pravu i da nije on tražio sastanak u Vlad,  nego da su ga namamili u Vladu? “Nije točno. Možda je bio nesiguran može li zbog Mosta doći u Vladu kao što je to prije radio. U 12. mjesecu 2016. a da to nitko nije znao HBOR je odobrio Agrokoru još jedan u nizu kredita koji su od države dobivali zadnjih 20 godina. Da bi se to spriječilo, mi smo se morali aktivirati. U trenutku kad je dobio poruku da bi bilo dobro da objasni situaciju, on se ponadao”.

“Todorić je došao na sastanak i jasno rekao koliko je loša situacija u Agrokoru i da će njima nedostajati 2,3 milijarde kuna likvidnosti do 6. mjeseca ove godine. Taj podatak dovoljno govori zbog čega je došao u Vladu”, smatra Petrov, a na pitanje ima li ikakvih saznanja da je Todorić bio prisiljen potpisati lex Agrokor – kaže: “Nemam. Todorić će te tvrdnje morati dokazati”.

Što se tiče Todorićevih tvrdnji da su Martina Dalić i Ante Ramljak u sukobu interesa jer su sve organizirali kako bi neki njihovi partneri na tome zaradili, Petrov kaže: “Ono što pojavljuje sad u medijima je nešto što bi bilo pogubno za Hrvatsku ako se to pokaže točno. Volio bih radi budućnosti Hrvatske da se to ne dogodi. Ali, na to smo upozoravali zadnjih šest mjeseci. Otkako je Most izašao iz Vlade, od tada nema transparentnosti”.

Ističe i da je “izuzetno bitno saborsko povjerenstvo”. “Može utvrditi vezu koja je postojala između politike i ekonomije. I tko su svi ti dužnosnici koji su sudjelovali u tome da Todorić i Agrokor naraste do ovolikih razmjera. Bitna je transparentnost. Samo zato toga smo mogli jučer gledati izvješća. Da ona nije nametnuta od strane Mosta, danas toga ne bi bilo”, opetovao je šef Mosta.

Upitan što ima loše da političari uvažavaju najvećeg poslodavca u zemlji, odvratio je da “nije problem razgovarati. Problem je dogovarati se da to šteti drugima. Problem je kad dužnosnici pogoduju Todoriću, to je ono što se mora spriječiti. Ne smije postojati dogovorna ekonomija”.

A koga povjerenstvo sve treba zvati kao svjedoke, pitanje je na koje Petrov poručuje: “Treba zvati sve oni koji su sudjelovali u kreiranju ovakvog Agrokora. I Todorića, i Plenkovića, i bivše ministre financija. Ono što je bitno, ne smije postojati jedan žrtveni jarac. Ovdje nije funkcionirao sistem”.

Što se pak tiče mogućnosti da Most podrži zahtjev za smjenu ministra Marića što sad opet najavljuje šef SDP-a Davor Bernardić, Petrov u razgovoru za RTL zaključuje: “Mi smo apsolvirali sve oko Marića. No, ovdje više nije samo problem Marića. Tko je Marića poslao u Agrokor na sastanak? Plenković. Tko je Marića uopće pitao da objasni kako država može pomoći? Isto Plenković. I to je razlog zašto ga toliko brani. Ne zazivam krizu Vlade, već transparentnost i poštenje”.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/PetrovBozo/videos/781127738726196/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

Izvor: hr.n1info.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *