Srijeda, 21. studeni. 2018.

Veliki prosvjed neretvanskih voćara: Pišanje četiri kune, naranča jednu kunu – sramota!

Sramotno je ovo što nam se događa! Čiji smo mi, čija je doline Neretve? Vrijede li ovdje Hrvatski zakoni? Uzvikivalo je to tristotinjak prosvjednika na Jadranskoj magistrali u petka točno u podne upozoravajući tako hrvatsku javnost na beznađe u kojem su se našli ove jeseni zbog niske cijene i nemogućnosti prodaje mandarina. Neretvani su zazivali u pomoć i Vlade Republike Hrvatske i resorno Ministarstvo poljoprivrede, ali njihove apele za sada nitko nije čuo.

“Pišanje četiri kune, naranča jednu kunu – sramota”! “Postao sam ugrožena vrsta u Neretvi, molim državu da me zaštiti“, samo su neki od transparenata koji su odavali svu dramatičnost situacije u dolini Neretve.

Prosvjednici pripremljene mandarine nisu htjeli bacati i gaziti po cesti, jer je previše muke, truda i znoja uloženo u njihovu proizvodnju, pa su ih dijelili putnicima u automobilima koji su u čudu gledali što se događa. Klasične blokade magistrale nije bilo, već su prosvjednici hodali po pješačkom prijelazu ispred hotela Merlot, dok su se sa obje strane formirale dugačke kolone automobila.

Sve je prošlo bez u miru i redu a organizatori neformalna skupina “Neretvaska mladež“ najavili su daljnje korake, ukoliko ovo okupljanje ne poluči rezultate. Ipak svima je ostao okus gorčine, jer mandarine ove jeseni nikome nisu slatke. Ljudi su dovedeni na rub očaja. Ne znaju kako će preživjeti jer je mnogima proizvodnja mandarina postala jedini izvor prihoda.

– Sramota je hrvatske države da je kilogram krumpira skuplji od kilograma mandarina. Mandarina je najzdravije voće koje Hrvatska ima jer se šprica samo jednom godišnje i vidite gdje smo dospjeli, na kakve smo grane spali, ogorčen je Jozo Kelava. Jutros je mandarina bila 70 lipa a krumpir dvije kune. Ne znam što će ovi narod, nešto bi trebao poduzeti ministar poljoprivrede i premijer. Mandarine propadaju na tržnici mi za tonu mandarina daju 200 kuna, zar to nije žalosno, kaže Kelava.

I drugi sa kojima smo porazgovarali ne kriju razočarenje na rubu su očaja. Umjesto da su svojim plantažama beru mandarine okupljaju se po magistrali, ali drugog izbora za sada nemaju.

– Pozivam sve građane hrvatske, posebno premijera Milanovića i ministra Jakovinu da dođu na moje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i beru mandarine. Poklanjam im velikodušno deset tona mandarina i poručujem da za sve njih imam škare pa ništa sa sobom ne moraju nositi osim vrećica, poručio je poljoprivrednik, Dubravko Sršen, na što su okupljeni dobacili da ministar Jakovina i ne zna gdje je dolina Neretve. Dolazio je kada se trebalo slikati u mandarinama a gdje je sada.

Zajednički stav svih prosvjednika je da za ovakvo stanje u koje je zapala berba mandarina nije kriva rekordno rodna godina niti zabrana izvoza u Rusiju, već nesposobnost i neorganiziranost otkupljivača, koji su sami sebi postali konkurencija na tržištu, jer se natječu, koji će istaknuti manju cijenu.

U takvoj situaciji deblji kraj izvuku proizvođači, posebno oni mali koji beru do desetak tona. Njih u ovim prilikama doslovno nema nigdje, jer sve prodani ispod dvije kune je čisti gubitak i jednostavno se ne isplati raditi, a mandarina se ovih dana prodavala i ispod jedne kune.

– Mandarina je dovedena na jako niske grane zbog loše prodajne cijene. Sve je to zbog neorganiziranosti i nepostojanja sustava za prihvat robe i reguliranja otkupa. Nedopustivo je da otkupljivačka cijena ruše cijenu. Sa ovakvim načinom otkupa otkupljivačka poduzeća su postala višak u proizvodnji mandarina, kazao nam je Željko Bjeliš.

Organizatori prosvjeda neformalna skupina „Neretvanska mladež“ pozvali su nadležne, hrvatsku Vladu, i ministarstvo poljoprivrede na razumijevanje i pomoć jer će neretvanski voćari nakon ovako loše berbe potpuno propasti. Ističu da treba formirati ciljane cijene za svaku proizvodnu godinu prije početka berbe, proglasiti mandarine nacionalnim resursom te u promidžbu uključiti Hrvatsku gospodarsku komoru i Hrvatsku turističku zajednicu

Slobodna Dalmacija
Stanislav SOLDO
Snimio: Denis JERKOVIĆ / CROPIX

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *