Ponedjeljak, 24. rujan. 2018.

Na Neretvi uklonjene ilegalne čeke, u okolici Vrgorca uhićen krivolovac

U ornitološkom rezervatu “Prud” na Neretvi uklonjeno je više ilegalnih objekata za lov ptica, dok je u okolici Vrgorca jedna osoba uhićena u krivolovu na prepelice. Rezultat je to upravo završenog desetodnevnog “Kampa za borbu protiv krivolova” koji se održao u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, javljaju iz udruge BIOM, organizatora kampa.

Na Neretvi godišnje zimuje više od 10.000 ptica, uključujući i nekoliko tisuća jedinki raznih vrsta pataka i liske koje su i najviše izložene krivolovu. Delta Neretve je jedno od najvrjednijih močvarnih područja u ovom djelu Europe u kojem se nalaze 4 rezervata za ptice.

“Krivolovci love u rezervatu po noći, koriste umjetne mamce i love iz automatskog oružja, što su sve ilegalne metode lova. Lov je zabranjen u ornitološkom rezervatu pa je bilo potrebno ukloniti postavljene čeke”, kaže Ivan Budinski, ornitolog iz udruge BIOM. Ističe kako je u rezervatu pronađen i veći broj plastičnih patki za lov, što je također zabranjena metoda lova.

Osim Neretve, kamp je djelovao i na području Vrgorca, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je lov prepelica pomoću električnih vabilica uobičajen. Svakako je kruna kampa bila zajednička akcija Policijske postaje Vrgorac i udruge BIOM, kada je rano ujutro 10.9. uhićena muška osoba zbog ilegalnog lova na prepelice.

IZ BIOM-a ističu da je akcija protiv krivolova u rezervatu za ptice “Prud” provedena zajedno s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije te da su još sudjelovali i inspekcija zaštite prirode, policija te vatrogasna postrojba iz Metkovića.

“Smatramo kako je u idućim akcijama neophodna i suradnja s lovcima jer veliki dio lovačke zajednice podržava borbu protiv krivolova ptica“, kaže Budinski.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *