Srijeda, 23. siječanj. 2019.

13. Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret u spomen na hrvatskog pjesnika, Višićanina Nikolu Martića

Neretvanska riznica umjetnina i njenih vrijednosti i Hrvatska kulturna zaklada planiraju u 2017. god. zajedno s Društvom hrvatskih književnika, Južnohrvatskim ogrankom DHK, Društvom hrvatskih književnika Herceg Bosne, Gradom Metkovićem, Gimnazijom Metković, Općinom Neum, Maticom hrvatskom Neum, Osnovnom školom bl. Alojzija Stepinca Neum, Srednjom školom fra Andrije Kačića Miošića Ploče, Gradom Opuzenom, Gradskom knjižnicom Opuzen, Općinom Čapljinom, Osnovnom školom Vladimira Pavlovića Čapljina i Osnovnom školom Lipanjske zore Višići upriličitiXIII. Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret – NIKOLA MARTIĆ, hrvatski pjesnik (Višići, 5. kolovoza 1938.-Split, 29. siječnja 1913.) koji će se održati u četvrtak, petak i subotu (28., 29. i 30. rujna) 2017. u južnohrvatskim gradovima Neumu, Metkoviću, Pločama, Opuzenu, Čapljinite u Višićima (30. rujan u 16:00 h)

Susret će kao i prethodne godine započeti u Neumu, u Osnovnoj školi Kardinala Alojzija Stepinca, kao što je to slučaj u Metkoviću i Pločama, jer nam je cilj da se djeca upoznaju s hrvatskim značajnim osobama iz kulturnog, odnosno vjerskoga života. Okupljanje je u 16:00 h kod OŠ “Lipanjske zore”, a zatim se ide na grob Nikole Martića gdje će se svi sudionici ukratko pomoliti, te se nakon toga ponovno vratiti u prostorije škole (oko 16:30 h).Ovaj susret potpomognut će i HKUD “Višići” Višići sa svojim programom, dok će učenici OŠ “Lipanjske zore” izrecitirati tri pjesme.

Zbornik susreta predstavljali bismo na tekućem susretu, a nakon Susreta organizatori izrađuju spomen-ploču izvedenu u bronci, rad  jednoga hrvatskog akademskog kipara, s likom i citatom iz djela autorova.

Organizaciju Susreta i sve prateće manifestacije pomažu: Županija Dubrovačko-neretvanska, Hrvatska kulturna zaklada, te gradovi Neum, Metković, Opuzen, Ploče i Čapljina, a medijski pokrovitelj je tjednik za kulturu Hrvatsko slovo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *